• Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
    Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η θερμοκοιτίδα Invent ICT έδωσε δυναμικό παρόν στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο ψηφιακό πάρκο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με αυτόνομο booth. Η 83η ΔΕΘ έλαβε χώρα από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τρεις από τις ομάδες του Invent ICT, οι Nous4Health, SIBA και Knowlers, παρευρέθηκαν με δικά τους αυτόνομα booths και είχαν ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους συμμετέχοντας σε start up διαγωνισμό, που έτρεξε καθ ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ο τελικός του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο της Αμερικής, της τιμώμενης χώρας της 83ης ΔΕΘ.

Το Invent ICT είναι ένα πρόγραμμα εκκίνησης επιχειρήσεων σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, το οποίο βασίζεται στη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ. Δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και σε συνεργασία με το Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στόχος του είναι η σύνδεση της Ε&Α στα ελληνικά πανεπιστήμια με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της ψηφιακής ανάπτυξης. Από το 2018, το Invent ICT διεύρυνε τις συνεργασίες του με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πολυτεχνείο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συνέργειες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ιστορίες startup από το Invent ICT

Στην 83η ΔΕΘ, το Invent ICT συμμετείχε στο «startup stories» στην κεντρική σκηνή, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα και τις startups που βρίσκονται σε αυτό . Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 διοργανώθηκε συζήτηση με θέμα: «Από την ακαδημαϊκή έρευνα στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα», με τη συμμετοχή στελεχών της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Μάγκλαρης, Καθ. ΕΜΠ, ο Γιάννης Καλογήρου, Καθ. ΕΜΠ, ο Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Άγγελος Τσακανίκας, Επικ. Καθ. ΕΜΠ, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Δ/της ΕΕΚΤ, ο Ευάγγελος Σιώκας, Συντονιστής Προγράμματος Invent ICT και ο Σίμος Μπενσασσών, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης υπεύθυνος για θέματα καινοτομίας. Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε workshop με συντονιστή τον Ευάγγελο Σιώκα, με θέμα “Business Game: Virtual Entrepreneurship”, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργήθηκε μια εικονική startup με σκοπό να γνωρίσει το κοινό τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ο δεύτερος κύκλος του Invent ICT έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Σιώκα, συντονιστή του Invent ICT, η ιδέα για τη δημιουργία του βασίστηκε στη διαπίστωση ότι μικρό μέρος των αξιόλογων ερευνητικών προσπαθειών τόσο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όσο και άλλων πανεπιστημίων συνδέεται με την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Στον α’ κύκλο του προγράμματος υποστηρίχθηκαν 25 ομάδες, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 ώρες συνεργασίας με μέντορες & coaches και οργανώθηκαν 2 αποστολές στο εξωτερικό με συμμετοχή 4 ομάδων του προγράμματος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile World Congress) στη Βαρκελώνη και συμμετοχή 2 ομάδων στο Arch Summit στο Λουξεμβούργο. Ο 2ος κύκλος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει. Σημειώνεται ότι τρεις από τις δώδεκα start-ups που αποφοίτησαν από τον πρώτο κύκλο του Invent ICT έχουν ήδη βρει χρηματοδότηση για να προχωρήσουν στην παραγωγή των καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων και τη διάθεση των ψηφιακών υπηρεσιών τους.

Αναφορές στη συμμετοχή του Invent ICT στην 83η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν στο www.nextdeal.gr και στο emea.gr.

Συμμετοχή της θερμοκοιτίδας Invent ICT στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης // 8-16 Σεπτεμβρίου 2018